Onderhoud & verzorging.

 

 

©       Houd je kralenarmband droog. Hier en daar een druppel water kan geen kwaad, maar ga er liever niet mee zwemmen of douchen en wees voorzichtig als je je handen wast.

          Niet elke edelsteen kan tegen water!

©       Doe je kralenarmband af als je gaat sporten of bij andere inspannende activiteiten. Dit helpt krassen voorkomen. Zweet kan het elastiek minder elastisch maken en sneller doen knappen.

©       Bescherm je armband tegen crèmes, parfum, lotion, olie etc. Deze kunnen ophopen tussen de kralen en metalen ruimtes en kunnen leiden tot verkleuring en schade.

©       Bescherm je armband tegen fel, direct zonlicht. Niet elke edelsteen kan tegen direct fel zonlicht.

©       Berg je armband op in een koele, donkere, vochtvrije ruimte. Daarmee bescherm je ook de elastische draad van je armband.

 

Opladen & Ontladen

 

Het is belangrijk om de edelstenen regelmatig op te laden en te ontladen.

Positieve energie die de steen aan de omgeving af geeft moet regelmatig worden aangevuld en negatieve energie die de steen op neemt uit zijn omgeving moet worden ontladen.

Ook als je net een nieuwe edelsteen, of sieraad hebt aangeschaft is het een goed idee om deze eerst te reinigen en op te laden.

Er zijn verschillende manieren om je edelsteen op te laden of te ontladen, het wordt aangeraden om edelsteen minimaal 1 keer per week te reinigen en op te laden.

 

Ontladen

 

©       Water is een veel gebruikte methode om je edelsteen te ontladen, door hem minimaal 5 minuten onder stromend water te houden, dit is een van de snelste reinigingsmethoden maar niet geschikt voor iedere                              edelsteen en ook niet geschikt voor sieraden met edelsteen.

©       Aarde is ook een manier om de negatieve energie van een steen te ontladen. Stop de steen voor minstens 24 uur in de grond. Ook deze manier is niet ideaal voor sieraden met edelsteen.

©       Hematiet is een manier van ontladen die altijd werkt. Plaats je edelsteen in een abaloneschelp met hematietsplits voor één nacht.

          Hematiet is een steen die zelf niet ontladen hoeft te worden, dit is een zelfreinigende steen.

©       Salie/Palo Santo/ Sandelhout branden is ook een geschikte manier om je edelsteen te reinigen. Haal de steen door de rook om deze te ontladen.

©       Seleniet heeft ook reinigende eigenschappen en de zachte energie kan goed gebruikt worden om andere edelstenen te ontladen én op te laden.

          Zeer geschikt voor het onderhoud  van je sieraden met edelstenen.

Opladen

 

©       Zonlicht kan je voor de meeste edelstenen prima gebruiken om op te laden, sommige edelstenen kunnen wel door zonlicht verkleuren.

          Turkoois kan zelfs barsten door uitdroging in de zon. Voorkeur van het opladen in de zon heeft de ochtend of middag zon omdat deze minder sterk is.

          Voor sieraden met edelstenen is het opladen in zonlicht niet aan te raden o.a i.v.m. uitdrogen van het elastiek.

©       Maanlicht kan je heel goed gebruiken voor het opladen van je edelsteen, zeker wanneer het volle maan is.

©       Bergkristal is een veilige manier om je edelsteen op te laden, plaats je steen in een schelp met bergkristalsplit voor de nacht.

          Dit werkt prima voor bijna alle edelstenen, deze methode is vooral erg geschikt voor sieraden met edelstenen.

          ( Tip: Mix de bergkristalsplit met hematietsplit om op te laden en te ontladen in één schelp!)

 

Edelstenen die niet tegen water kunnen:

 

©       chrysocolla, seleniet, calciet, celestien, preniet, magnetiet, lapsis lazulli, turkoois, malachiet en Pyriet

 

Edelstenen die niet tegen fel zonlicht kunnen omdat ze dan verkleuren:

 

©       amethist, aquamarijn, aventurijn, beryl celestien, fluoriet, kunziet, larimar, malaciet, opaal, rozenkwarts, toermalijn, turkoois